Στάλα στάλα

Έχοντας πρόσφατα επισκεφθεί το σπήλαιο στην Χίο, περίμενα το σπήλαιο στην Αντίπαρο να είναι μία σταλιά. Για καλή μας τύχη διαψεύστηκα! Είναι αρκετά μεγάλο, 422 σκαλιά εάν θυμάμαι καλά, 844 περίπου ανέβα κατέβα σου βγαίνει λίγο ο πάτος. Πανέμορφο, εντυπωσιακό και αρκετά επιβλητικό.

Όπως πάντα όμως υπάρχει κάτι που χαλάει την συνολική εικόνα. Ας αρχίσουμε από τις σημειώσεις. Σημειώσεις επάνω στα πετρώματα εννοώ… Μαρία & Φανή = B.F.F. 2005, Αντρέας + Λίνα L.F.E. 1999, τα οποία γράφτηκαν με ανεξίτηλο μαρκαδόρο για να προβληματίζουν τους επισκέπτες. Είναι ακόμη η Μαρία B.F.F. της Φανής; Αντέχει η αγάπη του Αντρέα για την Λίνα έως σήμερα;

Βεβαίως το πιο αγαπημένο απ’όλα είναι το «γκράφιτι» που κοσμεί το κατώτερο σημείο του σπηλαίου: Όθωνας, Βασιλεύς των Ελλήνων 1840!!! Αδυνατώντας να πιστέψουμε ότι η γραφή είναι όντως του μαλάκα των Ελλήνων και όχι κάποιου φασιστοειδούς, κοντοστεκόμαστε να ακούσουμε το ποιηματάκι που λέει μία φωνή μέσα από τα αποκρουστικά μεγάφωνα που κοσμούν διάφορα σημεία του σπηλαίου και μαθαίνουμε και άλλα στοιχεία για την μαλακία των επισκεπτών. Ο Μαρκήσιος Ντουαντέλ, βρέθηκε λέει στο σπήλαιο ανήμερα των Χριστουγέννων και τέλεσε την λειτουργία των ημερών επάνω σε έναν σταλαγμίτη, επειδή ο σταλαγμίτης έμοιαζε με Αγία Τράπεζα… εννοείται ότι χάραξε αμέσως επιγραφή στον σταλαγμίτη που υπάρχει μέχρι και σήμερα και λέει: HIC IPSE CHRISTUS ADFUIT RJUS NATALI DIE MEDIA NOCTE CELEBRATO MDCLXXIII (Εδώ ο ίδιος ο Χριστός γιόρτασε, τα μεσάνυχτα των Χριστουγέννων του 1673).

Και μετά η φωνή, μας αναφέρει εγκυκλοπαιδικά ότι για να δημιουργηθεί ένα εκατοστό πετρώματος πρέπει να περάσουν 80-120 χρόνια. Εάν συνδέσουμε τα 2 γεγονότα θα δούμε έναν παπάρα μεγάλης εμβέλειας να καταστρέφει τελέτουργικά το πέτρωμα προς ικανοποίηση των προκαταλήψεων και των δεισιδαιμονιών του.

One thought on “Στάλα στάλα

  1. Ο/Η tonisi λέει:

    Ίσως φταίει το γεγονός ότι το σπήλαιο της Αντιπάρου δεν έχει τόσο καλό και κυρίως τόσο αφοσιωμένο φύλακα, όπως των Ολύμπων…:)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s